Ervaringen en Meest gestelde vragen

Onze meditatie sessies worden op een inspirerende, verdiepende en praktische manier verzorgd. Naast het mediteren leggen we vooral relaties met de dagelijks praktijk van het leven.


Ervaringen van enkele beoefenaars

  • "Mijn hoofdpijn - die ik al 40 jaar heb - is enorm afgenomen. Ik heb twee soorten migraine waarvan één soort dus spanningsmigraine is. De spanningsmigraine is aanzienlijk minder geworden en het medicijnverbuik is hierdoor met 70% gedaald."
  • "Zenbeoefening doet veel. Het maakt met name dat ik de laatste tijd mezelf enorm tegenkom op allerlei vlakken. Wat er uiteindelijk weer voor zorgt dat ik bij mezelf uitkom en mezelf stukje voor stukje meer doorzie. Pijnlijk proces, maar ik besef telkens weer dat het de enige weg is."
  • "Ik heb meer 'ruimte'. Daardoor slaap ik beter, pieker ik minder en maak ik me minder druk."
  • "Zen is een onderdeel van mijn leven geworden. Ik ben hierdoor anders over dingen gaan denken en beleef een aantal gevoelens op een andere manier. Wanneer ik minder mediteer heeft dat direct invloed op mijn leven. Ik wordt dan weer onrustiger, slaap slechter en pieker meer."
  • "Ik ervaar meer rust, meer relativering, minder stress, meer energie! en de aandacht in mijn werk neemt toe."


Meest gestelde vragen over zen en meditatie

Hieronder staan de 10 meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

1. Is mediteren moeilijk?

Nee, iedereen kan leren mediteren. Binnen zenmeditatie richten we ons in eerste instantie op het volgen van de ademhaling. Iedere keer dat onze gedachten afdwalen, richten we onze aandacht opnieuw op onze ademhaling. Er is alleen de bereidheid nodig om je aandacht naar dit moment te brengen. Je krijgt tijdens het volgen van onze wekelijkse bijeenkomsten uitgebreide instructie.

2. Moet ik in een bepaalde houding zitten?

Het belangrijkste van de meditatiehouding is een natuurlijke rechte rug. We zitten alert rechtop. De houding van je benen stem je af op wat bij jouw lichaam past: de volledige lotus, de halve lotus, de zgn. Birmaanse lotus (niet te verwarren met de kleermakerszit) of op een stoel met rechte zitting. In de meditatieruimte (zendo) zijn alle materialen aanwezig en we bekijken wat bij jou past.

3. Is mediteren zweverig?

Nee, en zeker niet op de manier waarop die bij Zenschool wordt gegeven. De instructeurs zijn nuchter en brengen zenmeditatie met veel relativeringsvermogen en humor.

4. Waar komt zenmeditatie vandaan?

Zenmeditatie vindt zijn oorsprong in het zenboeddhisme, een stroming die in China en Japan zijn vorm heeft gekregen. Hoewel we regelmatig ingaan op de essentie van de boeddhistische levensstijl is het ook belangrijk om je eigen beoefening en boeddhisme ook los van elkaar te kunnen zien en het vooral niet in één vorm te 'gooien'.

5. Hoe verhoudt zen zich tot thema's als geloof?

Zen en boeddhisme zijn geen geloof of godsdienst. In zen en boeddhisme kennen we geen goden en zijn er ook geen regels aan verbonden. Daarmee is er dus volop ruimte voor allerlei (geloofs)overtuigingen. Zen is namelijk een levenswijze. Door de eigen beoefening maak je het geleidelijk helder voor je zelf! Iedereen is hierbij van harte welkom, ongeacht persoonlijke visie of voorkeuren.

6. Is zenmeditatie te vergelijken met mindfulness?

Als je Zen en Mindful vertaalt betekent het hetzelfde, namelijk: Aandacht. In beide vormen gaat het om de kunst om meer te leven in het hier en nu, wat grote invloed kan hebben op ons denken, gedrag, onze gezondheid en levensgeluk.  Het verschil is dat mindfulness een methode is gericht op het aanpakken van bepaalde (emotionele) problemen, terwijl zen gaat over het bewandelen van een jouw pad. Het toepassen zonder bedachte doelen en verwachtingen.

7. Is er gelegenheid voor een kennismaking in zenmeditatie?

Ja, je bent altijd van harte welkom voor een vrijblijvende introductie zodat je kennis kunt maken met de meditatietechniek en waarbij je allerlei vragen kunt stellen. Mail ons voor het maken van een vrijblijvende afspaak.

8. Moet zenmeditatie twee keer per dag worden beoefend?

Er is geen dwang op dit gebied, iedereen is vrij in het uitzoeken van de voor hem of haar juiste weg. Natuurlijk is het zo dat hoe meer men traint des te meer effect men verkrijgt.

9. Op wat voor termijn kun je effecten verwachten van de zenbeoefening?

Absoluut onmiddellijk. Elke minuut die we mediteren heeft invloed op wat we daarna doen of laten. Soms zijn de effecten duidelijk, soms ook helemaal niet of pas op langere termijn. Een snel optredend effect van regelmatige zenbeoefening is een verbeterde nachtrust en een regelmatige stoelgang.

10. Heeft men beslist een zenleraar nodig?

Vooral in het begin is het aan te raden een goede zenleraar te zoeken. Omdat iedereen je leraar kan zijn draagt het oefenen in een groep ook stimulerend op onze training en ons lven. Voor veel mensen een reden om na een bepaalde periode gezamelijk te gaan trainen onder leiding van een ervaren leraar.