Wat is specifiek zenmeditatie?
Als we stil zijn zetten we een 'vergrootglas' op onszelf, waardoor er zich van alles in ons
bewustzijn manifesteert wat normaal zomaar aan onze aandacht voorbij gaat.
Deze uitvergroting op onszelf voelt in het begin erg ongemakkelijk, waardoor we regelmatig de neiging voelen om te willen gaan vluchten,
even iets anders te willen gaan doen. Het verstand wil namelijk het liefst van alles gaan doen, als het maar niet lijkt op wat we op dat moment aan het doen zijn.
Met de ontwikkeling van enige zelfbeheersing leren we juist te begrijpen wat er allemaal in ons omgaat. Deze manier van 'bewust vervelen', geeft dus veel inzicht in onszelf.
Mediteren kan natuurlijk overal, maar realiseer
je vooral dat de aanhoudende afleiding van het denken vol trucs zit en ook
behoorlijk hardnekkig is tot het bittere eind.
De hoofdzakelijke reden dat we regelmatig gezamelijk mediteren is dat we elkaar
helpen met de discipline, die we anders zo snel laten vallen.
Gezamelijk mediteren
Met de wekelijkse bijeenkomsten ontwikkelen we het begrip wat weer stimulerend werkt voor de motivatie om geregeld thuis te mediteren en voor de discipline van o.a. echt stil zitten, ongeacht de omstandigheden. We leren vooral van elkaar en verrijken hiermee onze zelfkennis. Met het verrijken van onze zelfkennis voegen we overigens geen enkel nieuw feit toe, maar scheiden we juist onze gedachtes en emoties van ons ware zelf. We ontwikkelen namelijk onze zelfkennis door het te kunnen onderscheiden van als onze indrukken die we ons in de tijd eigen hebben gemaakt. Er vanuit gaande dat iedereen van nature al helemaal volledig en compleet is, dienen we alleen in onszelf het 'kaf van het koren' te scheiden om meer duidelijkheid te verkrijgen. Hoewel we met de beoefening van zen veel stilzitten, gaat de ontwikkeling vooral gepaard met onze handelingen bij de normale gang van zaken in ons leven. Zen gaat dus juist over dagelijkse dingen, zoals werk, relaties, opvoeden, geluk, etc. maar dan vanuit de vrijheidsbeleving wie je werkelijk bent. Je doelen zijn natuurlijk prima, maar die komen op de 2e plek zodat ze jou niet meer overnemen.