Zen beoefenen is een ontdekkingsreis in jezelf

Maak kennis met zenmeditatie

Mail ons als je geïnteresseerd bent in een vrijblijvende introductie in zenmeditaitie

Afspraak maken

Waarom mediteren?

Met meditatie richten we onze aandacht en disciplineren daarmee onze gedachtenstromen. Vanuit de innerlijke ruimte en rust die we daarmee kunnen realiseren kunnen we meer overzicht en meer balans ervaren bij onze dagelijkse handelingen, in onze spraak en in ons gedrag. Het is niet gecompliceerd, maar zolang wij onszelf steeds gevangen zetten met allerlei gedachten over onze idealen zetten we ons leven uiteindelijk weer op de oude voet voort. Niemand blijft bespaard, maar met ons verstand kunnen we de sleutel helaas niet vinden. Eigenlijk zijn alle methoden en systemen die het denken gebruiken om het denken te doorzien verspilde moeite. Hierin zit juist de kracht van zen en meditatie.

Lees verder

Wat is zen?

Door te lezen of praten over ons Zijn of over de leer van ons bewustzijn kunnen we onszelf inspireren. Op zich een mooie opening tot zelfreflectie, maar het levert daarbij ook veel beweging op in ons denken.
Er is maar één advies om daadwerkelijk te kunnen zien wie je bent en zijn wie je bent en dat is door het zelf te doen. Zelf beoefenen is zen! Daarmee voel je pas echte waardering vanuit eigen ervaring en weet je wat echt is.

Lees verder

Wat is specifiek zenmeditatie?

Dor stil te zitten zetten we een 'vergrootglas' op onszelf, waardoor er zich van alles in ons bewustzijn manifesteert wat normaal zomaar aan onze aandacht voorbij gaat. Deze uitvergroting op onszelf voelt in het begin erg ongemakkelijk, waardoor we regelmatig de neiging voelen om te willen gaan vluchten, even iets anders te willen gaan doen. Het verstand wil namelijk het liefst van alles gaan doen, als het maar niet lijkt op wat we op dat moment aan het doen zijn. Met de ontwikkeling van enige zelfbeheersing leren we juist te begrijpen wat er allemaal in ons omgaat. Deze manier van 'bewust vervelen', geeft dus veel inzicht in wat er in ons omgaat en daarmee in onszelf.

Lees verder